Zakelijk trein vrij abonnement, bedrijfskosten en prive reizen | NS Community
beantwoord

Zakelijk trein vrij abonnement, bedrijfskosten en prive reizen

  • 27 August 2017
  • 4 reacties
  • 4940 Bekeken

Als ondernemer mag ik mijn zakelijke ov kosten van de winst aftrekken als bedrijfskosten. Als ik zakelijk een trein vrij abonnement neem voor mijn woon-werkverkeer en klantbezoeken kunnen deze kosten dus worden afgetrokken van de winst. Wat nu als ik af en toe een prive reis maak met deze kaart? Zou ik bijvoorbeeld de ritten los betalen dan is het eenvoudig. Ik kan dan aangeven in het overzicht dat het gaat om een prive reis en zijn de prive kosten niet aftrekbaar. Nu het in dit geval helemaal geen invloed heeft op de prijs die ik betaal (zou ik alleen zakelijk reizen betaal ik precies hetzelfde) vraag ik mij af het prive reizen wel fiscale gevolgen heeft. Met andere woorden het trein vrij abonnement kan ik nog steeds volledig als kosten van de winst aftrekken. Is dit een juiste gedachte?
icon

Beste antwoord door Stijn NS 28 August 2017, 20:20

Bekijk origineel

4 reacties

Interessant, ik hoop dat hier mede-ondernemers of anderen zijn met het antwoord.
Reputatie 6
Badge +2
Het lijkt me dat als Trein Vrij de goedkoopste manier is om de zakelijke reizen te maken, het helemaal aftrekbaar is. Misschien ook nog wel als je wat extra betaalt voor het gemak. Het motief van het nemen van Trein Vrij moet wel zakelijk zijn, het zonder verdere kosten privé reizen alleen maar een mazzeltje (zie ook https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/zakelijke_kosten). Dat is wel een grijs gebied. De uitkomst bij heel eerlijk zijn kan afwijken van de uitkomst bij dat doen wat de inspecteur nog net niet als onaannemelijk afwijst. bijdragevandennis.
Voor de loonheffing is bepalend of de kosten van de kaart hoger of lager zijn dan de kosten van de gemaakte zakelijke reizen. Stel de kaart kost 6000 euro en de kosten van de gemaakte zakelijke reizen zijn samen 4000 euro, dan moet 2000 euro als inkomen worden gezien.
Als je voor de inkomstenbelasting ondernemer bent, vermoed ik dat het net zo werkt, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Dat zou ik toch bij een belastingspecialist navragen, zeker omdat er ook nog een btw-aspect aan vast zit.
Goedenavond Hitcher, welkom op het NS Serviceforum!

Ik wil je adviseren om een kijkje te nemen op deze pagina (alhoewel ik verwacht dat je hier al wel hebt gekeken). Hier staat het een en ander toegelicht over de fiscale aspecten van een zakelijk abonnement. Mocht je er via deze pagina niet uit komen, dan kun je dit vraagstuk het beste bespreken met een fiscaal adviseur, of contact op nemen met de Belastingdienst.

Reageer